Naar inhoud springen

Parlementariërs Sint Maarten al jaren riant beloond

Uit Wikinieuws
Staten van Sint Maarten

3 februari 2018 
Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP heeft opnieuw vragen gesteld aan staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties over de riante salariëring van de Statenleden (vergelijkbaar met Kamerleden) op Sint Maarten. Van Raak zet het onderwerp al jaren op de agenda en ook deze keer luidt het antwoord dat het salaris van een Statenleden op Sint Maarten een eigen verantwoordelijkheid is voor het bestuur aldaar. Het eiland is sinds 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk Nederland.

Een statenlid op Sint Maarten verdient omgerekend circa 104.000 euro per jaar Onduidelijk is of hier nog toeslagen bovenop komen, maar het is ongeveer gelijk aan het salaris van een Tweede Kamerlid in Nederland (109.000 per jaar). De verantwoordelijkheden liggen echter een stuk beperkter. Er wonen slechts 40.000 mensen ten opzichte van 17 miljoen in Nederland, Buitenlandse Zaken is geen eigen verantwoordelijkheid maar van het Koninkrijk en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is ongeveer een derde in vergelijking tot Nederland.

Al jaren wordt er druk uitgeoefend op de leden van de Staten van Sint Maarten om de salarissen te reduceren. Die kwam van vanuit de Nederlandse politiek en ook lokaal. De St. Maarten Hospitality and Trade Association steunde de oproep van parlementsvoorzitter Sarah Wescot-Williams voor een verlaging van 30%. Ook was een reductie met 15% opgenomen in het verkiezingsprogramma van de partij SMCP en kwamen er voorstellen van afzonderlijke Statenleden: Leona Marlin-Romeo (5%), Roy Marlin (12%) en Tamara Leonard (36,8%). In de Staten zelf heeft dit echter nooit tot besluitvorming geleid.

Bronnen

[bewerken]