Naar inhoud springen

Parlement Hongarije stemt voor de 'Stop Soros'-wet

Uit Wikinieuws
Premier Orbán

20 juni 2018 

Het Hongaarse parlement heeft voor een wet gestemd die het illegaal stelt voor immigranten om zich zonder documenten in Hongarije op te houden. Niet-gouvernementele organisaties (ngo's) worden strafbaar wanneer ze illegale vluchtelingen helpen. Maximaal kan twaalf maanden gevangenisstraf opgelegd worden. De wet werd aangenomen met 160 voorstemmen en 18 tegen. Er werd ook een grondwettelijk amendement aangenomen dat "buitenlandse bevolking" verbiedt in het land te wonen. Een dag eerder stelde het ministerie van Financiën voor een belastingtarief te willen heffen bij ngo's die immigranten helpen.

De nieuwe wet kreeg de bijnaam "Stop Soros"-wet als verwijzing naar de bepleiter van democratische rechten George Soros. Soros is een overlevende van de Holocaust en vluchtte in 1947 naar het Westen. Hij richtte de Open Society Foundations op die een groot aantal ngo's financiert. De huidige conservatieve premier Viktor Orbán, die tijdens de verkiezingen van april campagne voerde tegen immigratie en voor veiligheid, beschuldigt Soros ervan migranten naar Europa te halen. Volgens Orbán moet de wet ervoor zorgen dat de christelijke cultuur in het land behouden blijft. Soros kondigde vorige maand aan dat zijn foundation uit Hongarije weggaat en naar de Duitse hoofdstad Berlijn wordt verplaatst vanwege de toenemende repressieve omstandigheden in zijn land.

De wet wordt bekritiseerd door Amnesty International, de Verenigde Naties, de Raad van Europa, de OESO en de Europese Unie. De Europese directrice van Amnesty International, Gauri van Gulik, zei in een verklaring dat het bittere ironie is, dat de wet uitgerekend op internationale Wereldvluchtelingendag werd aangenomen. De wet wordt naar verwachting in juli van kracht. Pascale Moreau van het Europese bureau van de UNHCR regeerde dat het zoeken van asiel een fundamenteel mensenrecht is, niet een misdaad.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Hungarian Parliament passes bill to criminalise helping undocumented migrants », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 23 juni 2018.