Paramaribo: demonstranten bestormen parlementsgebouw

Uit Wikinieuws

20 februari 2023 

De Nationale Assemblée in 2022

Bij geëscaleerde anti-regeringsprotesten in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is vrijdag 17 februari het gebouw van De Nationale Assemblée bestormd door een groep demonstranten. Er werden diverse vernielingen aangericht aan onder meer de lobby van het gebouw en de ramen. In het gebouw zou ook brand zijn gesticht.

De militaire politie trad op tegen de demonstranten met traangas en zou waarschuwingsschoten hebben gelost, waarna het grootste deel van de demonstranten uit elkaar werd gedreven. Een kleine groep bleef achter op het Onafhankelijkheidsplein, zij gooiden flessen en bloempotten naar de politie.

De demonstraties zouden 's ochtends eerst nog in rustige en gemoedelijke sfeer zijn begonnen, volgens Lena van Dijk, een journaliste voor het Surinaamse jeugdjournaal die ter plekke aanwezig was. Dat veranderde toen de politie een truck met daarop de organisatoren niet in de binnenstad toeliet. De stemming sloeg nog meer om toen de betogers bij het parlementsgebouw eisten dat de politici naar buiten zouden komen.

Na de bestorming werden er een aantal veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder een avondklok. De gehele binnenstad van Paramaribo werd tijdelijk afgesloten. President Santokhi heeft maandag bekendgemaakt dat de meeste maatregelen weer worden opgeheven; onder meer de scholen, winkels, benzinestations gaan weer normaal open. Onduidelijk is nog of ook het parlementsgebouw weer opengaat. Stephano Biervliet, de leider van de protesten, heeft zichzelf zondag gemeld bij de politie in Paramaribo.

De demonstranten zijn kwaad op Santokhi, onder meer vanwege nepotisme; hij heeft familieleden voorgetrokken bij het toekennen van diverse belangrijke functies. Ook is er grote ontevredenheid in Suriname vanwege zaken als corruptie, de hoge inflatie en de hoge brandstofprijzen.

De Surinaamse parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft maandagochtend in een speech op ABC de regering-Santokhi opgeroepen om het signaal van de demonstranten serieus te nemen. Hij keurde daarbij het geweld van de bestormers af. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk hield een toespraak en maande iederee tot kalmte. Brunswijk riep ouders op om ervoor te zorgen dat hun kinderen niet worden aangezet tot plunderingen zoals afgelopen vrijdag.

Bronnen[bewerken]