Naar inhoud springen

Palestina nu ook door Noorwegen, Spanje en Ierland als staat erkend

Uit Wikinieuws

23 mei 2024 

Kaart van landen wereldwijd die Palestina reeds als staat erkennen (donkergroen) of hebben aangekondigd dit op korte termijn te zullen doen (lichtgroen)

Noorwegen, Spanje en Ierland zullen over enkele dagen, op 28 mei, Palestina officieel erkennen als een soevereine staat. De premiers van deze drie landen hebben dit deze week bekendgemaakt. Geheel centraal hierbij staat het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking. Volgens Jonas Gahr Støre, de premier van Noorwegen, is deze erkenning de enige manier om nog via politieke wegen een uitweg te vinden in het aanhoudende conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen, dat momenteel zwaar escaleert (zie ook het huidige Israëlisch-Palestijns conflict).

Bij de Israëlische autoriteiten valt de voorgenomen erkenning van Palestina zeer verkeerd. Israël heeft als eerste reactie zijn ambassadeurs uit de drie hierboven genoemde landen teruggeroepen. Een woordvoerder namens Hamas heeft tegenover Agence France Presse positief gereageerd op het besluit van Noorwegen, Spanje en Ierland.

Wereldwijd zijn er momenteel 143 landen (waarvan het merendeel buiten Europa) die Palestina als soevereine staat erkennen, dit aantal komt vanaf 28 mei dus uit op 146. Anderzijds zijn er binnen de VN 165 landen die Israël als staat erkennen.Bronnen[bewerken]