Naar inhoud springen

Pakistan: meer dan 150 doden bij zelfmoordaanslagen in aanloop naar verkiezingen

Uit Wikinieuws

13 juli 2018 

In Pakistan zijn, in de aanloop naar de verkiezingen van 25 juli (en), twee bloedige zelfmoordaanslagen gepleegd in de plaatsen Bannu (en) (Khyber-Pakhtunkhwa) en Mastung (en) (Beloetsjistan). Daarbij zijn in totaal meer dan 150 doden gevallen.

Bij de eerste aanslag in Bannu vielen 5 doden en 37 gewonden. Het doelwit van de aanslag was Akram Khan Durrani, de voormalige districtsbestuurder. De minister zelf is ongedeerd gebleven.

Bij de tweede aanslag in Mastung vielen veruit de meeste doden. Tijdens een verkiezingsmeeting waarbij Siraj Raisani (en) − de leider van de Balochistan Awami Party − campagne voerde, blies een zelfmoordterrorist zich op. Er vielen volgens de laatste berichten 149 doden en bijna 200 gewonden. Daarmee is dit de dodelijkste aanslag in Pakistan sinds de aanslag op een school in Pesjawar van december 2014. Ook Raisani zelf is omgekomen. De aanslag is enerzijds opgeëist door Islamitische Staat; deze terreurbeweging is sinds vorig jaar goeddeels verdreven uit het Midden-Oosten, maar lijkt nu steeds actiever te worden in zowel Pakistan als Afghanistan. Er is echter verwarring, want ook de Taliban in Pakistan heeft de aanslag opgeëist.

De Pakistaanse nationale antiterrorismedienst (NACTA (en)) had enkele dagen geleden gewaarschuwd voor het grote gevaar van aanslagen op politieke leiders. Eerder deze maand zijn er elders in Pakistan ook al aanslagen gepleegd met meerdere doden tot gevolg, onder meer in Noord-Waziristan. Afgelopen week was er ook al een aanslag in Bannu, waarbij 7 gewonden vielen. Afgelopen maandag werden er 12 dreigingswaarschuwingen doorgestuurd naar de ministeries. NACTA gaf ook namen van zes politici die een mogelijk doelwit waren.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: