Naar inhoud springen

Pakistan: IS eist aanslag in Bajaur op

Uit Wikinieuws

31 juli 2023 

De zelfmoordaanslag van gisteren tijdens een politieke bijeenkomst in Bajaur, een district in het uiterste noordwesten van Pakistan, is opgeëist door de plaatselijke tak van terreurbeweging Islamitische Staat (ook wel bekend als ISIS-K (en)). Deze beweging is gevestigd in Nangarhar, een aangrenzende Afghaanse provincie. Het moment van de ontploffing is vastgelegd op videobeelden.

Het dodental als gevolg van de aanslag is inmiddels opgelopen tot zeker 54, volgens een plaatselijke politiewoordvoerder. Eerdere berichten maakten melding van 44 dodelijke slachtoffers. Verder zouden er meer dan 200 gewonden zijn. Slachtoffers van de aanslag zijn vandaag begraven.

De politieke bijeenkomst was georganiseerd door Jamiat Ulema-e-Islam (F) (en), een islamitische en tevens erg nationalistische partij in Afghanistan. Maulana Fazal-ur-Rehman (en), de leider van de partij, was zelf niet bij de bijeenkomst aanwezig.

Amira Jadoon, mede-auteur van het boek "The Islamic State in Afghanistan and Pakistan: Strategic Alliances and Rivalrie", heeft bezorgd gereageerd op het toenemende geweld door ISIS-K in het deel van Pakistan dat grenst aan Afghanistan.

Bronnen[bewerken]