Naar inhoud springen

PVV Groningen laat journalisten niet toe tot verkiezingsbijeenkomst

Uit Wikinieuws

22 februari 2019 

De PVV weigert vanavond twee journalisten van de NDC mediagroep de toegang tot hun verkiezingsbijeenkomst in Huis de Beurs in de stad Groningen. De Partij voor de Vrijheid wil vanavond alleen gelijkgestemden zien en rekent de journalisten Willem Groeneveld van het stadsblog Sikkom en Chris Bakker van het Dagblad van het Noorden daar niet toe. Sommige stemmers op andere partijen worden echter wel toegelaten tot de bijeenkomst.

Het thema van de PVV voor vanavond luidt: "Democratie onder vuur." Een van de thema's is de omgang van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan met de media.

De PVV weigert Groeneveld de toegang, omdat zijn aanwezigheid de veiligheid in gevaar zou brengen van de spreker van vanavond, Martin Bosma; Bosma is lid van de tweedekamerfractie van de PVV. Waarom de veiligheid van Bosma door de aanwezigheid van Groeneveld bedreigd zou worden, heeft de PVV niet bekendgemaakt. Het bedrag dat Groeneveld heeft betaald voor een kaartje van vanavond is door de PVV teruggestort op zijn rekening.

Sikkom staat bekend als een 'rebelse stadsblog'; enkele jaren geleden zorgde het blog voor beroering doordat het de omstreden 'bangalijst' van de Groningse studentenclub Vindicat naar buiten bracht. Hiervoor kreeg Willem Groeneveld in 2017 de 'Reuringprijs' uitgereikt. Volgens Groeneveld zou de weigering van de PVV voor vanavond ermee te maken kunnen hebben, dat hij enige tijd geleden door provinciaal fractieleider Ton van Kesteren werd beschuldigd van intimidatie, activisme, en het zijn van een linkse journalist.

De reden dat Chris Bakker van het Dagblad van het Noorden de toegang wordt geweigerd, is omdat de PVV niet meer openstaat voor de media. Dit liet de partij hem zelf weten, toen hij gisteren bericht kreeg dat zijn uitnodiging was ingetrokken.

Tijdens de PVV-bijeenkomst is vanavond een protestdemonstratie gepland door de Anti-Fascistische Aktie. Via flyers verspreidt de actiegroep de boodschap: "De PVV is in onze visie een extreemrechtse partij die niet thuishoort in onze samenleving." Het Comité Groningen Tolerant heeft Huis de Beurs opgeroepen om "aan organisaties als de PVV" geen zalen meer te verhuren.

Bronnen[bewerken]