Naar inhoud springen

Overstromingen in Zuid-India, honderden doden en bijna een miljoen evacuaties

Uit Wikinieuws
Een overstroomde woning in Angamaly (en).

24 augustus 2018 

Als gevolg van zware moessonregens zijn sinds eind juli grote delen van de Zuid-Indiase provincie Kerala getroffen door zware overstromingen. Het zijn de zwaarste overstromingen in het gebied in bijna een eeuw. Het dodental in Kerala als gevolg van de overstromingen staat volgens de laatste berichten op 375. Ongeveer een zesde van de totale bevolking van Kerala is rechtstreeks getroffen door de overstromingen, volgens de Indiase regering.

Nu de regen even is gestopt, zijn reddingswerkers begonnen met grootschalige evacuaties. Inmiddels zijn er bijna een miljoen mensen geëvacueerd. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt doordat ook veel van de infrastructuur, zoals bruggen, is verwoest. Veel mensen zijn afgesneden van de buitenwereld en plaatsen noodoproepen op sociale media. Gevreesd wordt dat het water ook veel ziektes zal verspreiden. De India premier Modi heeft 60 miljoen euro aan noodhulp toegezegd, maar de schade loopt volgens schattingen van de regering in de miljarden euro's.

Volgens het bestuur van Kerala heeft het plotseling vrijgeven van water uit de Mullaperiyar Dam (en) door het bestuur van de aangrenzende provincie Tamil Nadu in belangrijke mate bijgedragen aan de overstromingen. Het bestuur van Tamil Nadu spreekt deze beschuldiging tegen en zegt dat het overlopen van 80 waterreservoirs in Kerala de oorzaak is.

In Thrissur wordt geprobeerd een echtpaar met 25 honden te redden.

Bronnen

[bewerken]