Overstromingen in China, honderdduizenden evacuaties en tientallen doden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 juli 2017 

Overstromingen en aardverschuivingen in China na zware regenval, honderdduizenden mensen geëvacueerd en wellicht vele tientallen doden, ook zeer veel materiële schade

In een aantal provincies in het zuiden van China heeft de zware regenval van de laatste tijd een flinke tol geëist. Als gevolg van aardverschuivingen, zware overstromingen en modderstromen is een nog onbekend aantal doden gevallen; Chinese bronnen maakten gisteren reeds melding van 48 doden. Ook worden er een aantal mensen vermist. Honderdduizenden mensen moesten uit hun woningen worden geëvacueerd. Verder zijn er veel huizen verwoest en oogsten vernield. De economische schade bedraagt naar schatting ruim 1,2 miljard dollar.

Vooral de provincies Hunan en Guangxi zijn zwaar getroffen, evenals Zhejiang en Guizhou. In Guangxi hebben sinds afgelopen zaterdag meer dan 90.00 mensen hun woning moeten verlaten, ook vielen hier minstens 16 doden. In Hunan vielen zeker vijf doden door de modderstromen, en in deze provincie moesten maar liefst 310.000 mensen hun woning verlaten. In de hoofdstad van Hunan, Changsa, staan hele straten onder water. Het waterpeil van de Gele Rivier heeft een recordhoogte bereikt, terwijl Changsa aan een zijrivier van de Gele Rivier ligt.

De Chinese regering heeft een noodfonds van 700 miljoen yuan (omgerekend ongeveer 100 miljoen euro) opgericht. Ook zijn er tenten en bedden naar de getroffen provincie gestuurd.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: