Naar inhoud springen

Overstromingen in Afghanistan en Pakistan, zeker 160 doden

Uit Wikinieuws

30 augustus 2020 

De afgelopen week zijn in het noorden en oosten van Afghanistan als gevolg van zware overstromingen volgens de laatste berichten zo'n 160 doden gevallen. Onder de doden zouden veel kinderen zijn. Een aantal woningen zijn verwoest door losgekomen rotsen.

In totaal zijn er dertien Afghaanse provincies door de overstromingen getroffen, vooral in het noorden. Met name in Parvan is de ramp groot; hier vielen zeker 116 doden en meer dan 120 gewonden. Er worden volgens de laatste berichten nog zeker 15 mensen vermist. President Ghani heeft de ministers van Gezondheid en Defensie naar het gebied gestuurd. Ook zijn er militairen afgereisd om hulp te bieden. Omdat ook het ziekenhuis van Charikar deels is verwoest, zijn de gewonden van daaruit overgebracht naar Kabul. In bergachtige gebieden moesten honderden families op last van de autoriteiten hun woningen verlaten.

Enkele burgers die op de vlucht waren geslagen voor de overstromingen zijn gedood door Talibanstrijders, die hen mogelijk aanzagen voor Afghaanse soldaten.

Ook in buurland Pakistan vielen enkele tientallen doden.

De overstromingen worden veroorzaakt door zware moessonregens en modderstromen. Ze komen voor deze landen nog boven op de coronapandemie.

Bronnen[bewerken]