Naar inhoud springen

Overstroming in Indiase deelstaat Uttarakhand

Uit Wikinieuws
Reddingswerkzaamheden na de ramp

12 februari 2021 
In Uttarakhand, een deelstaat in het noorden van India, is afgelopen zondag een stuk van een gletsjer van de Nada Devi, de op een na hoogste berg van India, afgebroken en in een riviervallei beland. Dit leidde tot een zware overstroming, waarbij het waterpeil van de Dhauliganga (en) en de Alaknanda (en) sterk steeg.

Als gevolg van de overstroming is er veel schade aangericht en zijn er mogelijk honderden slachtoffers gevallen. Meerdere bruggen en wegen zijn verwoest, evenals twee waterkrachtcentrales en een stuwdam die nog in aanbouw was. Volgens de laatste berichten zijn er 36 doden, maar vermoed wordt dat het werkelijke dodental een stuk hoger ligt. Volgens de laatste berichten worden er nog 169 mensen vermist. Honderden reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden. Enkele tientallen mensen kwamen vast te zitten in de getroffen waterkrachtcentrales terwijl ze daar aan het werk waren. Een groot deel van de vermisten behoort ook tot deze werknemers.

Overigens is volgens sommige berichten de overstroming niet veroorzaakt door de afgebroken gletsjer zelf, maar door een aardverschuiving die hierna volgde en op zijn beurt een lawine van rotsen, ijs en gletsjersneeuw veroorzaakte. Wetenschappers achten het goed mogelijk dat opwarming van de Aarde aan het afbreken van de gletsjer heeft bijgedragen.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: