Overlijden Archie Battersbee onderzocht

Uit Wikinieuws

12 augustus 2022 

Archie Battersbee

In Essex zijn lijkschouwers begonnen met het onderzoeken van de dood van de 12-jarige Archie Battersbee, die afgelopen zaterdag in het Londen Royal Hospital (en) van de beademing werd gehaald. Volgens de bevindingen heeft Archie "catastrofale ischemische hypoxie" opgelopen als gevolg van wurging.

Archie werd in april jl. in zijn woning in comateuze aangetroffen door zijn moeder, Hollie Dance. Hij zou iets als een band om zijn hoofd hebben gehad. Vermoed wordt dat hij probeerde mee te doen aan een zowel populair als berucht wurgspel (in het Engels bekend als de choking challenge of choking game) op TikTok, waarbij de zuurstoftoevoer naar de hersenen enige tijd doelbewust wordt afgeknepen. Dit spel heeft al vaker dodelijke slachtoffers gemaakt, vooral onder kinderen en jongeren.

De kwestie rond Archie werd internationaal groot nieuws toen artsen aan het Royal London Hospital de jongen hersendood verklaarden en zijn behandeling wilden staken, omdat ze vonden dat voortzetting niet in Archies eigen belang was. In juni ging een rechtbank al hierin mee. De ouders van Archie bleven de beslissing van het ziekenhuis echter aanvechten via onder meer het Hooggerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij vonden dat de behandeling van Archie moest doorgaan zolang zijn hart klopte. Op 1 augustus besliste een Britse rechtbank definitief dat Archies behandeling mocht worden stopgezet. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit de volgende dag al zou gebeuren, maar dit werd toch weer uitgesteld. Afgelopen donderdag vroegen de ouders bij het High Court nog dat Archie naar palliatieve instelling zou worden overgebracht, om hem een waardiger einde te geven. Ook dit verzoek werd afgewezen, omdat verplaatsing te risicovol zou zijn en ook niet in Archies belang.

Zaterdagochtend 10:00 GMT werd Archie van de beademing gehaald, waarop hij enkele uren later overleed in het bijzijn van zijn familie. Hollie Dance maakte geëmotioneerd zijn overlijden bekend tegenover verslaggevers bij de ingang van het ziekenhuis. Ze zei dat haar zoon had "gevochten tot het bittere eind" en verklaarde er trots op te zijn om zijn moeder te zijn.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: