Naar inhoud springen

Overlast op wegen in heel Nederland door stortbuien

Uit Wikinieuws

11 augustus 2006 

Het slechte weer heeft vrijdag tot veel problemen op de weg geleid. Rijkswaterstaat heeft vrijdagmiddag de onder water gelopen Heinenoordtunnel op de A29, deels weer vrijgegeven. Dat zei een woordvoerder van de ANWB. Voor beide tunnelbuizen staat het verkeer vast en lopen files op tot meer dan 4 kilometer. De brandweer is nog steeds bezig met het leegpompen van de tunnel. Volgens de ANWB kan de overlast nog wel even duren. "Het verkeer kan maar mondjesmaat door de tunnel en de weersverwachtingen daar zijn niet gunstig." Ook op de ring-Rotterdam leidt dat tot overlast en vertragingen.

Ook op andere plaatsen in Nederland veroorzaakt het noodweer grote overlast. Zo stonden er rond 16.00 uur ongeveer veertig files met een totale lengte van ruim 180 kilometer. "Zeker midden in de vakantieperiode is dat erg lang", zei de woordvoerder van de ANWB. Ook rond Amsterdam staat het verkeer op veel plekken stil, maar dat heeft ook te maken met de wegwerkzaamheden rond de hoofdstad, aldus de ANWB. Op de A10 kunnen vertragingen oplopen tot meer dan 20 minuten. "We adviseren mensen dan ook om de A9 te nemen, alhoewel dat voor veel mensen omrijden is."

Ook in het zuiden van het land staan files op onder meer de A2 en de A16. De woordvoerder kon niet zeggen of dat terugkerend vakantieverkeer is: "Meestal komt dat in het weekeinde terug." Volgens het Korps landelijke politiediensten doen zich meer ongevallen voor dan op een normale vrijdagmiddag. Vooral uit het midden en zuiden van het land komen veel meldingen van blikschade. Grote ongevallen hebben zich nog niet voorgedaan, aldus de woordvoerder.

In korte tijd vielen er lokaal enkele tientallen millimeters neerslag. Vooral in Noord-Holland was het bar en boos met neerslagsommen van 20 tot 35 mm, soms nog iets meer.

Bronnen

[bewerken]