Overheden reageren op uitzending Zembla

Uit Wikinieuws

19 mei 2008 

Corus IJmuiden

De provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben zondag een gezamenlijke persverklaring uitgegeven naar aanleiding van een uitzending op zondagavond van het televisieprogramma Zembla. In dit programma wordt een verband gelegd tussen de uitstoot van chroom door het staalconcern Corus (voorheen Hoogovens) en kanker bij mensen in de omgeving van het bedrijf.

In de persverklaring stellen de gemeenten en provincie dat de uitzending een aantal onjuistheden bevat. Zo zou de indruk worden gewekt dat de overheden onverschillig en ondemocratisch zouden hebben gehandeld bij het verlenen van de milieuvergunning. De gemeenten en provincie zeggen dat deze suggestie onjuist is, dat bij de vergunningverlening talk is gevoerd met belanghebbenden en dat de besluiten zijn voorgelegd aan gemeenteraden of Provinciale Staten. Ook zou in de uitzending de indruk worden gewekt dat de nieuwe milieuvergunning niet voldoet aan de Europese normen. Volgens de gemeenten en provincie is ook dit feitelijk onjuist.

Omdat er op dit moment nog een bezwaarprocedure loopt bij de Raad van State tegen de vergunningverlening door de provincie, willen de overheden nu niet ingaan op het proces van vergunningverlening. De gemeenten en provincie hebben een telefoonnummer geopend waar mensen heen kunnen bellen die ongerust zijn of vragen hebben naar aanleiding van de uitzending.

Bijlage[bewerken]

Verwant artikel[bewerken]

Bronnen[bewerken]