Naar inhoud springen

Overeenstemming over brexit-deal leek bereikt, maar nog altijd onduidelijkheid

Uit Wikinieuws

15 november 2018 

De Britse premier Theresa May meldde gisteravond − na zo'n vijf uur onderhandelen − dat er binnen haar kabinet dan toch overeenstemming was bereikt over het concept-brexitakkoord. In het akkoord is onder meer vastgelegd dat het VK ook na de uittreding uit de Europese Unie op 29 maart a.s. nog jaren lid zal blijven van de Europese douane-unie. In die tijd kan het land hierdoor nog geen zelfstandige handelsverdragen sluiten met andere landen buiten Europa. Ook zou de grens tussen Noord-Ierland en Ierland gewoon open blijven. Het VK zou verder nog een "scheidingsrekening" van 40 miljard euro aan de EU betalen. May moet de komende weken een meerderheid binnen het Britse parlement voor het voorgestelde akkoord zien te vinden. EU-voorzitter Donald Tusk heeft vanmorgen aangekondigd dat de Europese leiders op 25 november bijeenkomen om het akkoord goed te keuren.

Er blijkt echter nog altijd veel onduidelijkheid in hoeverre de conceptdeal nu werkelijk gesteund wordt door Mays eigen ministers. Veel voorstanders van een "harde" brexit vinden het akkoord veel te slap. Verder lijken ook de Labour Party en de DUP (een partij die sterk voorstander is van het unionisme) het huidige akkoord niets te vinden. Ook de Britse kranten reageerden vanmorgen sterk verdeeld over het besluit, met woorden als "brexs*it" en "oorlogskabinet".

Sinds vanmorgen is bekend dat al vier van Mays ministers uit onvrede hun ontslag hebben ingediend. De eerste is Shailesh Vara (en), de onderminister voor Noord-Ierland. De tweede is Dominic Raab, een van de ministers die speciaal was aangesteld voor de brexit. Hij behoort tot de voorstanders van een harde brexit en kan zich onder meer niet vinden in de manier waarop het VK volgens het principeakkoord na de uittreding nog jaren gebonden blijft aan EU-regels op het gebied van handel. Even later werd bekend dat ook Esther McVey (en), de Britse minister van Werk en Pensioen, en brexit-minister Suella Braverman (en) aftreden.

Diverse EU-leiders zoals Angela Merkel hebben al aangegeven dat ze niet nóg eens opnieuw gaan onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over de brexit, nu er eenmaal een conceptakkoord op tafel ligt. May is het akkoord vandaag in het parlement tijdens een extra persconferentie stug blijven verdedigen, en zegt dat het het beste is voor haar land. Inmiddels wordt ze zelf van alle kanten aangevallen, ook vanuit haar eigen partij. Mays partijgenoot Jacob Rees-Mogg heeft inmiddels een motie ingediend om May af te zetten. Het is nog onduidelijk of deze motie genoeg stemmen krijgt.

Bronnen[bewerken]