Naar inhoud springen

Ouwehands Dierenpark: reuzenpanda geboren

Uit Wikinieuws

2 mei 2020 

Een van de reuzenpanda's in Ouwehands Diernepark (2018)

In Ouwehands Dierenpark is vrijdag Wu Wen, het vrouwtje van de twee reuzenpanda's die de dierentuin rijk is, bevallen. Daarmee is dit de eerste keer dat er in Nederland een reuzenpandababy wordt geboren. Wat het geslacht van het pasgeboren pandajong is, zal pas over enkele maanden duidelijk worden, als het jong het kraamhol verlaat, eerst moet het groeien en leren lopen. Het jong zal ook tegen die tijd pas een naam krijgen. De verzorgers zullen het binnenverblijf ook pas betreden als het jong voldoende is ontwikkeld. Zowel de moeder als het jong maken het goed, volgens de dierentuin.

De reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya, die door China voor een aantal jaar zijn uitgeleend aan Nederland, paarden afgelopen januari. Deze gebeurtenis was op zich al bijzonder, omdat het voortplantingsproces bij deze diersoort in het algemeen moeizaam verloopt. De dieren hebben van zichzelf een laag libido en het pandavrouwtje is hooguit zeven dagen per jaar vruchtbaar.

De drachtige Wu Wen kwam de laatste dagen nauwelijks nog uit haar kraamhol. Verzorgers bleven haar via een camera in de gaten houden. Vrijdagochtend rond een uur of tien begon ze onrustige geluiden te maken en tussen haar poten te likken. Omstreeks half één 's middags kwam het jong ter wereld.

"Ik ben ongelofelijk blij met de geboorte van dit pandajong. Dit is positief nieuws waar iedereen op wachtte. Ik feliciteer het team van pandaverzorgers. Met hun geduld en expertise kon dit jong op natuurlijke wijze verwekt en geboren worden", aldus Marcel Boekhoorn, de eigenaar van Ouwehands Dierenpark.

Over vier jaar zal het jong samen samen met de ouders worden teruggegeven aan China. Dit alles gebeurt in het kader van een internationaal fokprogramma om de reuzenpanda, een ernstig bedreigde diersoort die nauwelijks nog in het wild voorkomt, in stand te houden.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • nu.nl, "Reuzenpanda bevalt van jong in Ouwehands Dierenpark", video op YouTube, 3 mei 2020
  • Pandasia, ouwehand.nl