Naar inhoud springen

Oudere, conservatieve Facebookers VS verantwoordelijk voor verspreiden meeste nepnieuws

Uit Wikinieuws

10 januari 2019 

Het Amerikaanse instituut Science Advances (en) heeft onderzoek gedaan naar de verspreiding van nepnieuws op Facebook tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 65-plussers die gewoonlijk vrijwel geen berichten delen, juist tijdens de verkiezingen de meeste linken naar nepnieuws hebben gedeeld. Uit het onderzoek is niet duidelijk of ze dit met opzet doen, of dat zij het gevoeligst zijn voor nieuws dat verzonnen blijkt te zijn. Het onderzoek wijkt overigens sterk af van een onderzoek uit 2017, waaruit juist naar voren kwam dat ouderen minder vatbaar zouden zijn voor nepnieuws.

Daarnaast is uit het onderzoek van Science Advances gebleken dat de groep die verantwoordelijk is voor het verspreiden van nepnieuws, relatief klein is. De overgrote meerderheid van 90% verspreidde zelfs helemaal geen nepnieuws. In verhouding is er in de onderzochte groep meer nepnieuws verspreid door Republikeinen en onafhankelijke kiezers dan door Democraten. Door de groep die zich ziet als "erg conservatief" werd relatief het meeste nepnieuws verspreid.

Bronnen[bewerken]