Naar inhoud springen

Oud-tenniscoach veroordeeld tot 18 jaar gevangenis voor moord op Everink

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 januari 2018 

Oud-tenniscoach veroordeeld tot 18 jaar gevangenis voor moord op Everink

De 30-jarige Mark de J., voorheen tenniscoach, is veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens de moord op zakenman Koen Everink. De rechtbank acht bewezen dat De J. op 4 maart 2016 Everink in diens woning in Bilthoven met messteken om het leven heeft gebracht. Het bewijs is te over aanwezig; op het mes waarmee Everink is vermoord is DNA van De J. aangetroffen, in de auto van De J. is bloed van Everink aangetroffen, De J. was in het bezit van een horloge van Everink, en één dag voor de moord blijkt De J. op internet gezocht te hebben op zoektermen die duidelijk in verband zijn te brengen met moordplannen. De rechtbank beschouwt het als een extra verzwarende omstandigheid dat het 6-jarige dochtertje van Everink op het moment van de moord in huis was. Zij heeft haar vader horen schreeuwen en hem even later vermoord aangetroffen.

Het motief voor de moord is naar alle waarschijnlijkheid financieel. De J. leed aan een gokverslaving en leende sinds eind 2016 grote geldbedragen van Everink, die hij vervolgens niet kon terugbetalen. Voor 4 maart 2016, dus precies de dag waarop hij zelf werd vermoord, had Everink aan De J. een ultimatum gesteld; als De J. de leningen dan nog niet had terugbetaald, zou Everink de ouders van De J. op de hoogte brengen. De J. diste zelf een totaal ander verhaal op: hij zegt dat een groep onbekende mannen Everink om het leven heeft gebracht. De rechtbank acht dit verhaal volkomen ongeloofwaardig. Afgelopen december, toen hij in de rechtbank de 18 jaar tegen zich hoorde eisen, herhaalde De J. zijn eigen verklaring nog eens opnieuw.

De vader van Koen Everink, Tonny Everink, heeft direct nadat het vonnis tegen De J. was uitgesproken voor de pers een verklaring afgelegd. Hierin uitte hij scherpe kritiek op de manier waarop de moord op zijn zoon is verslagen in de media. Hij zegt veel verdriet te hebben over alle leugens die van de kant van de verdediging van De J. zijn gekomen, waardoor het proces ernstig is vertraagd en alles bij elkaar nu dus bijna twee jaar heeft geduurd. Met name noemde Tonny Everink een animatiefilmpje waarin werd gereconstrueerd hoe de moord volgens de verdediging zou zijn verlopen.

Bronnen[bewerken]