Naar inhoud springen

Oud-premier Gerrit Schotte krijgt in hoger beroep 3 jaar celstraf

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 juli 2017 

Oud-premier Gerrit Schotte krijgt in hoger beroep 3 jaar celstraf

Het gerechtshof heeft Gerrit Schotte in hoger beroep 3 jaar celstraf opgelegd. Daarnaast mag hij 5 jaar lang niet deelnemen aan verkiezingen. Het hof volgt daarmee de eis van het Openbaar Ministerie. Schotte was premier van Curaçao en leidt de grootste oppositiepartij Movementu Futuro Kòrsou.

Schotte krijgt de straf opgelegd vanwege witwassen en omkoping. Het wordt hem zwaar aangerekend dat hij dit deed vanuit zijn politieke rol als premier. Het hof laat hierover weten: "Hij heeft daarmee het aanzien van Curaçao ernstig geschaad."

Schotte ontving grote geldbedragen van Francesco Corallo, een casino-eigenaar uit Sicilië. Hiermee financierde hij de verkiezingscampagne en in ruil liet hij Corallo meebepalen wie een ministerspost kreeg en gaf hij hem invloed op beleid van de regering. Geert-Jan Knoops, de verdediger van Schotte, vind dat de praktijken van Schotte toebehoren aan het gewoonterecht die er op Curaçao zou heersen.

Ook Corallo is opgepakt. Er is beslag gelegd op 120 miljoen euro bezittingen van de gokbaas. De Italiaanse justitie heeft om uitlevering verzocht.

Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs dienden nog ter plekke een verzoek voor cassatie bij de Hoge Raad in.

Bronnen[bewerken]