Orkaan Mangkhut trekt over Filipijnen

Uit Wikinieuws

17 september 2018 

Mangkhut nadert de Filipijnen (beelden van 14 september)

Mangkhut, een orkaan van de zwaarste categorie (5), is vrijdagnacht en zaterdagmorgen over het noordelijk deel van de Filipijnen getrokken, met name over het noorden van het eiland Luzon.

De precieze omvang van de schade op de Filipijnen is nog niet duidelijk. Het officiële dodental blijft oplopen en staat inmiddels op 65, meer dan 40 mensen worden nog vermist. De meeste doden zijn gevallen door aardverschuivingen. In Itogon, in de provincie Benguet, zijn tientallen goudwinners vast komen te zitten in hun barak doordat een deel van een berghelling instortte. Reddingswerkers zouden tot nu toe zeven lichamen van de goudwinners hebben geborgen.

Verder is vooral de materiële schade enorm. Tienduizenden huizen zijn verwoest en nagenoeg alle gebouwen in het betroffen gebied hebben schade. De plaatselijke autoriteiten waarschuwen voor modderstromen en buiten hun oevers tredende rivieren door de grote hoeveelheid regen. Er gaan berichten over een opvangcentrum dat is verwoest. Veel getroffen gebieden kwamen zonder stroom te zitten.

Mangkhut is wereldwijd de sterkste orkaan tot nu toe van dit jaar. De orkaan bereikte windsnelheden van 300 km/u. De orkaan is inmiddels ook over Hongkong en de zuidkust van China getrokken en heeft ook daar slachtoffers gemaakt.

Bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • Videomix 3de, "Super Typhoon Mangkhut and Flooding in Philippines", video op YouTube, 15 september 2018