Orkaan Katrina bedreigt Amerikaanse zuidkust

Uit Wikinieuws

28 augustus 2005 

De zuidkust van de Verenigde Staten wordt momenteel bedreigd door de uiterst krachtige orkaan Katrina. De tropische cycloon is vandaag uitgegroeid tot een orkaan van categorie 5, de hoogste graad in de Saffir-Simpson schaal. Katrina trok eerst over het zuiden van Florida en kostte daar al aan zeven mensen het leven. De orkaan is nu op weg naar de kust van de staten Louisiana en Mississippi.

Honderdduizenden op de vlucht

Direct in het pad van de orkaan ligt de stad New Orleans, met ruim 480 duizend inwoners de grootste stad van Louisiana. New Orleans ligt twee meter onder de zeespiegel en met verwachte golven van zeven meter boven normaal wordt gevreesd voor grootschalige overstromingen. De burgemeester van de stad heeft uit voorzorg daarom zondagmiddag opdracht gegeven tot de complete evacuatie van de stad. Al de hele dag zaten de wegen de stad uit vol met auto's. Ruim 140 duizend mensen die het gebied niet op tijd kunnen verlaten worden door de nationale garde opgevangen in schuilplaatsen verspreid over de stad.

Windsnelheden tot 280 km/u

Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht heeft in het oog van Katrina gemiddelde windsnelheden gemeten van ruim 280 km/u. Verder treden er windstoten op van meer dan 350 km/u. De luchtdruk in de kern van de cycloon bedroeg tegen het einde van de middag 907 hPa, een van de laagste drukwaarden ooit gemeten. Naast de orkaanwinden zal overvloedige regenval voor veel problemen gaan zorgen. Meteorologen verwachten dat er ruim 60 centimeter regen kan vallen in enkele uren tijd. Dit zorgt voor een extra groot gevaar op overstromingen.


Bron: National Hurricane Centre