Naar inhoud springen

Orkaan Irma trekt over Caribische eilanden

Uit Wikinieuws
Orkaan Irma

5 september 2017 
Orkaan Irma, die is uitgegroeid van een tropische storm tot een orkaan van inmiddels de hoogste categorie (categorie 5), trekt over de Atlantische Oceaan en nadert de Bovenwindse Eilanden. Naar verwachting zal de orkaan deze vanavond (Nederlandse tijd) bereiken. In het hele gebied zijn waarschuwingen afgegeven. Toeristen op de eilanden werden gisteren al gewaarschuwd voor de naderende orkaan.

De eilandbewoners zijn druk bezig voorbereidingen te treffen zoals het dichttimmeren van ramen en deuren. De bouwmarkten zijn bijna helemaal leeg, omdat men nog zoveel mogelijk spullen wil inslaan. Ziekenhuizen nemen geen nieuwe patiënten meer aan met het oog op evacuaties die waarschijnlijk nodig zijn. Op Sint Maarten worden uit voorzorg de kokosnoten uit de bomen gehaald.

Inmiddels zijn enkele honderden Nederlandse militairen vanaf de Benedenwindse Eilanden Curaçao en Aruba op weg naar de eilanden om hulp te bieden.

Update 6 september 2017 

De orkaan is vandaag over de Caribische eilanden getrokken en gaat nu verder richting Puerto Rico, Cuba en Florida. Met name op Sint-Maarten is de schade zeer groot. Er is nog weinig bekend over de huidige toestand op het eiland, omdat ieder contact zeer moeizaam verloopt. Het openbare leven op het eiland ligt volkomen plat en alle voorzieningen zijn uitgevallen, inclusief de stroom, dus de mensen hebben over het algemeen geen telefoon- of internetverbinding. Op de beelden en filmpjes die zijn binnengekomen valt in ieder geval op te maken dat er enorme vernielingen zijn aangericht. Het Nederlandse Rode Kruis zette de site Ikbenveilig.nl in en opent giro 5125 voor hulp aan de slachtoffers tijdens deze orkaan.

Update 7 september 2017 

Inmiddels is bekend dat op het Franse deel van Sint Maarten en op Saint-Barthélemy zeker acht doden zijn gevallen en 23 gewonden. Communicatie met het Nederlandse gedeelte is nog steeds vrijwel niet mogelijk.

Update 8 september 2017 

Minister Plasterk maakt bekend dat er op het Nederlandse deel van Sint Maarten voor zover nu bekend twee doden zijn en 43 gewonden, elf gewonden zouden er slecht aan toe zijn.

Update 10 september 2017 

Premier Rutte heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat het officiële dodental op het Nederlandse deel van Sint Maarten nu op 4 staat. Er zijn op het eiland evacuaties gaande. Het aantal hulpverlenende militairen wordt verder opgeschaald tot meer dan 400. Vanuit Nederland vertrekt een C-17 met extra manschappen en met voedsel, water en allerhande materieel.

Update 11 september 2017 

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk zullen Sint-Maarten vandaag bezoeken. Ze zijn gisteravond op Curaçao aangekomen waar ze op de hoogte zijn gebracht van de coördinatie van de ramp. Ook heeft de koning een ziekenhuis bezocht waar slachtoffers van de ramp worden behandel.

(Wordt vervolgd)

Bronnen[bewerken]