Orkaan Florence trekt over oostkust VS

Uit Wikinieuws

18 september 2018 

Satellietbeeld van de orkaan Florence (15 september)

De orkaan Florence is dit weekend over de Amerikaanse staten North Carolina en South Carolina getrokken. Florence begon als een zeer sterke orkaan, maar was al afgezwakt tot een orkaan van categorie 1 toen hij afgelopen vrijdag aan land kwam. Inmiddels is Florence verder afgezwakt tot een tropische depressie.

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de orkaan staat inmiddels op 35, van wie er 27 vielen in North Carolina. De eerste doden waren een moeder en haar 8 maanden oude zoontje in Wilmington, zij kwamen om toen de muur van hun bungalow instortte door een omvallende boom. In South Carolina vielen twee doden door een koolmonoxidevergiftiging nadat ze een stroomgenerator aan hadden gezet. Een man van 78 overleed nadat hij door zijn stroomgenerator werd geëlektrocuteerd.

De schade zit ook en met name in de enorme hoeveelheid neerslag die de orkaan heeft meegebracht. In twee dagen tijd is er door de orkaan evenveel regen gevallen (1 meter) als normaal gesproken in acht maanden. In de getroffen gebieden bestaat nog altijd groot gevaar van overstromingen. De Cape Fear River (en) heeft een recordhoogte bereikt. Veel waterreservoirs zijn volgelopen. Zo'n 1 miljoen mensen zijn zonder stroom komen te zitten. Ca. 350.000 huishoudens zitten nog altijd zonder stroom. Er zijn specaiel distributiecentra geopend voor voedsel, water en dekens.

De gevolgen op langere termijn tekenen zich ook al af. Zo zullen veel oogsten gedoemd zijn te mislukken. De totale schade als gevolg van Florence wordt geschat op 20 miljard dollar.

Bronnen[bewerken]