Organist van het Vaticaan opent in Namen

Uit Wikinieuws

4 mei 2018 

Juan Paradell Solé (it) (it) heeft vandaag het Orgelfestival van Namen geopend. Solé is de organist van het Vaticaan en is Catalaan van geboorte. Het Festival d’orgue kent hierna nog vier speeldagen en vindt dit jaar plaats tot 10 juni. Tijdens het festival wordt er op verschillende historische orgels op verschillende locaties in de stad gespeeld.

Twee concerten worden gegeven in de Sint-Albanuskathedraal. Hier staat het grootste symfonische orgel van Wallonië, met 65 registers die en 5000 buizen. Wilhelm Korfmacher begon aan de bouw in 1844 en werkte er vijf jaar aan. Het eerste van de twee concerten vindt plaats op 6 mei, met werken door de titularis van dit orgel, Emmanuel Clacens. Het tweede staat gepland voor 3 juni en wordt uitgevoerd door Thierry Escaich. Escaich bouwde een naam van formaat op en componeerde voor orkesten als het Philadelphia Orchestra.

Tussendoor is er op 20 mei een concert in de parochiekerk Sainte-Julienne in het stadsdeel Salzinnes. Het concert wordt gegeven door David Cassan die verbonden is aan het conservatorium van Nancy (fr) (fr). Hij is vertolker van de muziek van Johann Sebastian Bach en Franse componisten uit de 19e en 20e eeuw.

Een ander historisch orgel dat bespeeld wordt tijdens het festival, staat in de kapel van het Groot-Seminarie Notre-Dame en heeft 14 registers en 850 buizen. Op 10 juni wordt het bespeeld door Michel Bouvard, de co-titularis van het orgel in de kapel van het kasteel van Versailles.

Bronnen[bewerken]