Naar inhoud springen

Oranje maakt vrije val op wereldranglijst

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Nederlands voetbalelftal maakt forse daling op FIFA-ranglijst

4 juli 2012 

Door de vroege uitschakeling op het EK-voetbal in Polen en Oekraïne heeft het Nederlands elftal een vrije val gemaakt op de FIFA-wereldranglijst. Doordat Nederland 155 punten verliest zakt het land van plaats vier naar plaats acht. Vorig jaar stond Nederland nog op de hoogste plaats. Dit is voor Nederland de laagste positie in vier jaar tijd.

Dit blijkt uit een ranglijst die de wereldvoetbalbond FIFA woensdag publiceerde. Europees kampioen Spanje verstevigde zijn koppositie en heeft nu 1692 punten. Duitsland, dat tot de halve finale kwam, stijgt van plaats drie naar twee. Finalist Italië steeg behoorlijk: van de twaalfde naar de zesde plaats. Ook Uruguay, Engeland, Portugal en Argentinië gaan Nederland, dat nu 1079 punten heeft, voor.

Opvallend is de vrije val van Brazilië. Het land dat in 2014 het WK-voetbal organiseert zakte van plaats vijf naar elf. Het is de eerste keer sinds de introductie van de ranglijst in 1993 dat de Brazilianen niet in de top-10 staan. Hoewel er nog een aantal wedstrijden gespeeld moet worden, is het voor Nederland belangrijk om zich bij de eerste acht landen aan te sluiten. Omdat Brazilië nu buiten de top acht valt, moet een voetbalelftal nu in de top-zeven komen van de ranglijst om groepshoofd op het WK te worden. De status van groepshoofd is belangrijk om te voorkomen dat een land in een (relatief) zware poule terechtkomt.

Bronnen[bewerken]