Naar inhoud springen

Opstelten: 'Nationale Politie per 1 januari'

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Politieregio's, door het kabinet vastgestelde situatie per 2013

3 juli 2012 

De Nederlandse minister van veiligheid, Ivo Opstelten, wil de Nationale Politie beslist per 1 januari 2013 ingevoerd hebben. Vandaag zei Opstelten in de Eerste Kamer dat 'de politie duidelijkheid nodig heeft'. De Eerste Kamer stemt dinsdag 10 juli over de invoering van de nationale politie.

In de Eerste Kamer is het niet goed gevallen dat Opstelten in 'zo'n laat stadium' met aanpassingen is gekomen, terwijl het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer werd aanvaard. De aanpassingen kennen het parlement en lokaal bestuur meer invloed toe en formuleerde de positie van de korpschefs en Opstelten zelf scherper. Dit ter voorkoming dat de nationale politie te eigenmachtig zou worden.

Thom de Graaf van D66 stelde een schorsing van de hele zaak voor totdat ook de aanvullende wetgeving door Tweede en Eerste Kamer zou zijn, maar dat voorstel werd verworpen. Waarschijnlijk zal Opstelten met het plan de meerderheid halen, maar nog onduidelijk is hoe breed deze meerderheid wordt. De nationale politie zal bestaan uit één landelijk korps, in plaats van de 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten en gaat 10 regionale eenheden tellen.

Bronnen[bewerken]