Naar inhoud springen

Oppositielid Leopoldo López ontvlucht Venezuela vanuit Spaanse ambassade

Uit Wikinieuws
Leopoldo López in 2012

25 oktober 2020 

Leopoldo López (en), het Venezolaanse oppositielid dat zich al anderhalf jaar in de Spaanse ambassade in Caracas schuilhield, heeft zijn schuilplek in het geheim verlaten en is het land ontvlucht. Zijn familie heeft bevestigd dat hij vanmiddag is aangekomen in Spanje.

López is een van de meest prominente oppositieleden van Venezuela en wordt wel gezien als de mentor van het voornaamste oppositielid, de voormalige parlementsvoorzitter en presidentspretendent Juan Guaidó. Beiden zijn lid van de politieke partij Voluntad Popular.

López kwam vanwege zijn leiderschap van de protestbeweging tegen Nicolás Maduro in 2014 vast te zitten; drie jaar later kwam hij vrij, waarna hij onder huisarrest werd geplaatst. Tijdens de protesten van 2019 liet López zich ook weer vaker op straat zien. De val van Maduro bleef echter uit en de oppositie raakte verdeeld. López verkreeg toen onderdak in de Spaanse ambassade.

Het is onduidelijk hoe hij door de zware bewaking rond de ambassade heen heeft kunnen ontsnappen. De vader van Leopoldo López zegt dat zijn zoon diens schuilplaats op eigen initiatief verliet en via Colombia naar Spanje is gereisd. Zijn vrouw en drie kinderen wonen daar al enkele jaren.

Bronnen[bewerken]