Oppositielid Leopoldo López ontvlucht Venezuela vanuit Spaanse ambassade

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leopoldo López in 2012

25 oktober 2020 

Leopoldo López (en), het Venezolaanse oppositielid dat zich al anderhalf jaar in de Spaanse ambassade in Caracas schuil hield, heeft zijn schuilplek in het geheim verlaten en is het land ontvlucht. Zijn familie bevestigde dat hij vanmiddag is aangekomen in Spanje.

López is een van de meest prominente oppositieleden van Venezuela en wordt wel gezien als de mentor van het voornaamste oppositielid, de voormalige parlementsvoorzitter en presidentspretendent Juan Guaidó. Beide zijn lid van de politieke partij Voluntad Popular.

López kwam vanwege zijn leiderschap van de protestbeweging tegen Nicolás Maduro in 2014 vast te zitten; drie jaar later kwam hij vrij en werd hij onder huisarrest geplaatst. Tijdens de protesten van 2019 liet López zich ook weer vaker op straat zien. De val van Maduro bleef echter uit en de oppositie raakte verdeeld.

López verkreeg toen onderdak in de Spaanse ambassade. Het is onduidelijk hoe hij door de zware bewaking rond de ambassade heen heeft kunnen ontsnappen. Volgens zijn vader verliet zijn zoon zijn schuilplaats op eigen initiatief en is hij via Colombia naar Spanje gereisd. Zijn vrouw en drie kinderen wonen daar al enkele jaren.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?