Naar inhoud springen

Opnieuw twee veroordelingen vanwege Coolsingel-rellen

Uit Wikinieuws

8 december 2021 

De Coolsingel

Vanwege deelname aan de rellen in en rond de Coolsingel in Rotterdam zijn opnieuw twee personen veroordeeld. Het gaat om een 30-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 44-jarige man uit Rotterdam. Ze krijgen vijf maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding van 1000 euro betalen en mogen ze een jaar lang niet in het centrum van Rotterdam komen. De verdachten verklaarden in de rechtbank spijt te hebben. De Krimpenaar zei echter ook zich niet verantwoordelijk te voelen voor aanvallen op ME-bussen, omdat dit voor de politie "het risico van het vak" zou zijn.

Twee andere verdachten van de rellen kregen eerder al soortgelijke straffen.

In totaal zijn er sinds de rellen van afgelopen maand nu 54 verdachten aangehouden. Een 28-jarige man uit Capelle aan den IJssel meldde zich vandaag bij de politie nadat hij zichzelf had gezien op beelden die werden uitgezonden in Opsporing Verzocht.

In Rotterdam braken vrijdagavond 19 november rellen uit, nadat een demonstratie tegen de coronamaatregelen uit de hand was gelopen. Er werd met vuurwerk en stenen gegooid naar de politie, waarop agenten zich genoodzaakt zagen gericht te schieten. Er volgde copycatgedrag in enkele andere Nederlandse steden, onder meer in de Vaillantlaan in Den Haag waar vijf agenten gewond raakten. Er werden hier uiteindelijk 19 personen aangehouden, van wie de meesten snel weer werden vrijgelaten.

De oorzaken van de rellen wordt gezocht in een combinatie van factoren. De algemene frustratie onder de bevolking over de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen speelt een rol, evenals afkeer bij sommigen van het door het kabinet voorgestelde 2G-beleid. Jacqueline van Stekelenburg, hoogleraar Sociale verandering en conflict, meent dat naast corona ook zaken zoals de Toeslagenaffaire de onvrede en het wantrouwen jegens de overheid verder in de hand werken. Ook het landelijke vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling, dat op dezelfde dag bekend werd waarop ook de rellen in Rotterdam uitbraken, heeft wellicht bijgedragen aan de onvrede.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft een artikel met korte nieuwsberichten: