Naar inhoud springen

Opnieuw staakt-het-vuren afgekondigd door Rusland in Oekraïense steden, poging tot evacuaties

Uit Wikinieuws

9 maart 2022 

Vandaag heeft er in diverse Oekraïense steden tussen 09.00 uur en 21.00 plaatselijke tijd een staakt-het-vuren gegolden, onder meer in Kiev, Marioepol en Charkov. Inwoners van deze door het Russische leger aangevallen steden moesten aldus de gelegenheid krijgen via zogeheten "humanitaire corridors (en)" te ontsnappen. Interfax bericht dat er vandaag in totaal zo'n 48.000 mensen zijn geëvacueerd.

Rusland deed toezeggingen voor het staakt-het-vuren na een nieuwe ronde besprekingen. Het was de derde ronde sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne bijna twee weken geleden[1].

Er werd al enkele malen eerder een staakt-het-vuren voor Oekraïense steden afgekondigd, om evacuatie van de inwoners mogelijk te maken. Maandagochtend deed Rusland dit voor Charkov, Kiev, Soemy en Marioepol. Het bestand werd echter niet of nauwelijks nageleefd. Er werden in Kiev bussen gezien met mensen die uit de stad vertrokken, maar in Marioepol zou ook tijdens het staakt-het-vuren nog zijn geschoten.

Ook vandaag werden het bestand niet overal nageleefd. Ondanks het staakt-het-vuren is in Marioepol vandaag een kinderziekenhuis zwaar getroffen door een vermoedelijk Russische luchtaanval. Over het aantal slachtoffers is nog veel onduidelijkheid.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan de staakt-het-vurens te schenden. Het Oekraïense ministerie van Defensie beschuldigde Rusland gisteren opnieuw van het plegen van een aanval op een humanitaire corridor.

Overigens leiden de humanitaire corridors uit Oekraïne meestal naar vijandelijk gebied (dat wil zeggen Rusland of Wit-Rusland). De mensen die uit Kiev werden geëvacueerd, gingen bijvoorbeeld vooral naar de Wit-Russische stad Homel. Dit leidt internationaal tot verontwaardiging.