Opnieuw dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

Uit Wikinieuws
Koeien bij Kortrijk

16 december 2018 

Animal Rights heeft in het geheim beelden opgenomen in het slachthuis VanDrie in het Limburgse Hasselt. De camera's werden afgelopen september in het slachthuis opgehangen. De dierenrechtenorganisatie spreekt van wantoestanden en eist dat de Vlaamse regering het slachthuis sluit. In het bedrijf werken tachtig mensen.

Het management van het slachthuis zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de dierenmishandeling en heeft aangekondigd de onderste steen boven te halen. Het zou om een incident gaan. Het slachthuis heeft zelf ook camera's in de fabriek hangen en zegt zo te kunnen onderzoeken wat er precies is gebeurd. Animal Rights wil dat de Vlaamse regering een onafhankelijk onderzoek instelt.

Minister Ben Weyts van Dierenwelzijn laat de beelden onderzoeken. Ze tonen wat hem betreft aan dat de controle op de slachthuizen onvoldoende is. Die wordt nu nog federaal uitgevoerd door het FAVV. Er is voor volgend jaar al de oprichting van een Vlaamse inspectiedienst gepland. Met de oprichting is een budget van drie miljoen euro gemoeid. Het plan wordt in februari aan de Vlaamse regering voorgelegd.

Bronnen[bewerken]