Opnieuw aanvallen na wapenstilstand Israël en Islamitische Jihad

Uit Wikinieuws

15 november 2019 
Nadat Israël en Islamitische Jihad donderdagmorgen na twee dagen van gevechten een wapenstilstand sloten, lijkt dit bestand nog geen 24 uur te hebben standgehouden. Vrijdagmorgen begon Israël met het afvuren van raketten op de Gazastrook, naar verluidt als antwoord op een aanval van Palestijnse raketten.

De gevechten tussen Israël en Islamitische Jihad begonnen dinsdag, toen Israëlische militairen in Shejaiya (en) (een district van Gaza) Baha Abu al-Atta doodden, een belangrijke commandant van Islamitische Jihad. Ook Al-Atta's vrouw kwam hierbij om het leven en hun kinderen raakten gewond. Israël zou nog twee andere luchtaanvallen hebben uitgevoerd, onder meer in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij zouden de zoon en de lijfwacht van Akram al-Ajouri (en) zijn omgekomen. Enkele uren later werden vanuit de Gazastrook enkel tientallen raketten afgevuurd op Israël. Daarbij vielen aan Israëlische zijde alleen gewonden. Het is niet helemaal duidelijk wie er achter de aanvallen vanuit de Gazastrook zit; zowel Islamitische Jihad als Hamas hebben wraak gezworen voor de dood van Al-Atta.

Bij de gevechten zijn sinds dinsdag in totaal zeker 34 doden gevallen, onder wie 16 burgers, volgens mensenrechtenonderzoekers. Daaronder zouden ook jonge kinderen zijn. Bij een aanval op een huis in Dayr al-Balah zouden acht leden van dezelfde familie zijn omgekomen. Het Israëlische leger verklaarde vrijdag het feit dat er burgerslachtoffers zijn gevallen te zullen onderzoeken.

Bronnen[bewerken]