Naar inhoud springen

Opnieuw aanslag op Poolse supermarkt Beverwijk

Uit Wikinieuws

12 december 2020 

In dezelfde Poolse supermarkt in Beverwijk die woensdag het doelwit was van een bomaanslag, vond vanmorgen omstreeks 4:30 opnieuw een explosie plaats. De schade is groot en de voorgevel is naar beneden gekomen. Er hoefden geen woningen ontruimd te worden. De EOD en de forensische opsporing werden ingezet. Bij de ingang van de Velsertunnel in Velsen-Noord werd een brandende auto aangetroffen, maar politieonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen verband is tussen deze auto en de aanslag.

Eerder deze week werden er in andere plaatsen – Heeswijk-Dinther en Aalsmeer – ook aanslagen op Poolse winkels gepleegd. De zaak in Aalsmeer is van dezelfde eigenaar als de zaak in Beverwijk. De tweemaal getroffen winkel in Beverwijk was nog niet officieel geopend, en dit gaat de komende tijd ook niet gebeuren. In alle gevallen droegen de winkels de naam Biedronka (Pools voor "lieveheersbeestje"). Deze zelfde naam wordt ook gebruikt door een supermarktketen in Polen. De winkels in Nederland houden echter geen verband met de Poolse keten.

In een interview met De Telegraaf zei de eigenaar van de zaken uit Beverwijk en Aalsmeer ervan overtuigd te zijn dat de concurrentie erachter zit. Er zouden meerdere partijen zijn die azen op zijn zaken. De eigenaars van de getroffen winkels zijn van Iraaks-Koerdische afkomst, zij beginne vaker dit soort op Polen gerichte supermarkten, een verschijnsel dat de laatste jaren is overgewaaid vanuit Engeland.

De bewoners boven de zaken doorstaan angstige tijden, vooral nu een supermarkt voor een tweede keer is getroffen door een bomaanslag.

De supermarkt in Beverwijk krijgt permanente bewaking, heeft burgemeester Martijn Smit laten weten. Smit spreekt tegenover de NOS van een "aanslag op de rechtstaat".

Bronnen

[bewerken]