Ophef rond orthodoxe jood op Antwerpse CD&V-lijst

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 april 2018 

Ophef rond orthodoxe jood op Antwerpse CD&V-lijst

De Antwerpse afdeling van CD&V heeft ophef doen ontstaan met de aankondiging dat Aron Berger, een orthodoxe jood, een plaats krijgt op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. De christen-democraten hebben Berger een negende plaats aangeboden.

Berger heeft echter standpunten die de partij van Antwerps kopstuk Kris Peeters in moeilijkheden brengen. Zo is de jood voorstander van ritueel slachten, en onthoudt hij zichzelf van fysiek contact met vrouwen. Hij zou vrouwen geen hand willen geven. In 2013 zei hij nog in een reportage van ATV dat gemengde scholen van meisjes en jongens kindermishandeling zijn.

Binnen CD&V is er onvrede over de komst van Berger op de lijst. Kris Peeters pareert de kritiek door te stellen dat Berger de krijtlijnen van de partij zal aanvaarden: "Voor CD&V is het niet mogelijk dat men op onze lijst zou staan wanneer men de gelijkheid van man en vrouw niet zou respecteren", zei hij in Terzake.

Update - 18 april 2018 

Aron Berger ziet af van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft hijzelf samen met Kris Peeters op een persconferentie bekendgemaakt.

Eerder op de dag werd nog onthuld dat Berger recentelijk voor de correctionele rechtbank veroordeeld was voor diefstal. Hij zou in een erfeniskwestie 28 500 euro van een bejaarde man gestolen hebben.

Update - 20 april 2018 

De CD&V is door de commotie rond Aron Berger bij een peiling van de krant Het Laatste Nieuws teruggezakt tot een kleine 2%. Ter vergelijking, in 2012 haalde de partij in kartel met de Sp.a nog 28% van de Antwerpse stemmen.

De N-VA van burgemeester Bart De Wever blijft in de nieuwe peiling de absolute sterktehouder, en laat met 35% stemmen de tweede partij; Groen (16%) ver achter zich. Op de derde plaats staat SP.A met 10%, op de voet gevolgd door PVDA (8%). Vlaams Belang (8%) en Open VLD (7%) sluiten het rijtje af.

Bronnen[bewerken]