Opensoftwarepionier Bassel Khartabil (34) geëxecuteerd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 augustus 2017 

Opensoftwarepionier Bassel Khartabil (34) geëxecuteerd

Bassel Khartabil Safadi, over wiens lot onzekerheid bestond sinds 2015, blijkt al datzelfde jaar in een Syrische gevangenis te zijn geëxecuteerd. Dit bericht bereikte zijn vrouw.

Gevangenschap en executie[bewerken]

Op 15 maart 2012 werd hij vastgezet door de Syrische autoriteiten. Na negen maanden waarin de autoriteiten geen contact toestonden met de buitenwereld, werd hij overgebracht naar de Adra-gevangenis in Damascus. Hier mocht hij ook zijn familie ontvangen.

Op 3 oktober 2015 werd hij naar een onbekende plaats gebracht. De Assad-regering hield zich altijd stil over de dood van Khartabil. Zijn weduwe, Noura Ghazi Safadi, ontving nu meer dan twee jaar later het bericht dat hij werd geëxecuteerd. Dit werd haar kenbaar gemaakt door - volgens de boodschappers zelf - overheidsfunctionarissen die het voorval van dichtbij kennen.

Het zou kort na zijn overplaatsing zijn gebeurd en zij vermoedt dat dit in oktober 2015 moet zijn geweest. Een maand later hoorde zij namelijk al het gerucht dat hij door de militaire rechtbank ter dood zou zijn veroordeeld. Zij maakte het bericht op 1 augustus jongsleden bekend via haar Facebook-pagina.

Quote begin
Words are difficult to come by ...
Thank you for killing my lover.

(Het is moeilijk om het onder woorden te brengen ...
Bedankt voor het vermoorden van mijn geliefde)

— Weduwe Noura Ghazi Safadi
Quote einde

Sinds de Syrische burgeroorlog in 2011 begon, zijn er naar berekening van het Syrische Netwerk voor de Mensenrechten (SNHR) 106.000 mensen om verdachte omstandigheden vastgezet. 65.000 van hen zijn met geweld verdwenen.

Betekenis in de open software[bewerken]

Khartabil was een opensoftwarepionier die onder meer betrokken was bij de programmering achter Firefox en Open Clip Art Library, en de organisatie van een conferentie om Creative Commons-licenties te vertalen naar het Arabisch. Hij leverde geregeld bijdragen op Wikipedia. Daarnaast was hij oprichter van en ontwikkelaar bij Creative Commons Syrië en het project #NewPalmyra, dat bezig is met een digitale reconstructie van de deels verwoeste antieke Syrische stad Palmyra.

De opensoftwarecommunity voerde sinds zijn verdwijning de actie Free Bassel Khartabil. Tot augustus 2017 hield zij hoop dat hij nog steeds in leven was.

Quote begin
I am saddened and outraged in equal measure.

Jimmy Wales, medeoprichter van Wikimedia, 1 augustus 2017
Quote einde

Khartabil werd in 2012 uitgeroepen tot Top Global Thinker door het magazine Foreign Policy. In 2013 werd hij onderscheiden met de Digital Freedom Award van Index on Censorship.

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.