Op Wikipedia over de islam schrijven in het Hebreeuws

Uit Wikinieuws

14 oktober 2018 

Een groep islamitische onderzoekers uit Kafr Qara (en) in het district Haifa, Israël, heeft de Hebreeuwse versie van Wikipedia uitgebreid met een groot aantal artikelen over de islam.

Wikipedia vierde haar zeventiende verjaardag in januari. Bij de viering in Israël, die werd bijgewoond door zestig Wikipedianen, was ook een groep Palestijnen aanwezig van het Dar AsSalam-centrum. Vertaald betekent het het Huis van vrede en het bevindt zich in de Nour al-Haq-moskee. De groep liet hier weten artikelen te willen schrijven over de islam om de islamitische cultuur met Hebreeuwse lezers te kunnen delen. Dit leidde tot een samenwerking die dit jaar al zestig nieuwe artikelen opleverde en de verbetering van honderdenvijftig. De artikelen over islamitische cultuur, geschiedenis en theologie bestrijken allerlei onderwerpen, variërend van boeken, geloof en religieuze en historische figuren.

Tijdens de bijeenkomst in januari liet de groep weten hulp nodig te hebben om op Wikipedia te leren schrijven. Hulp werd geboden door Avner Avandrovic, een vrijwilliger met veel routine en lid van het trainingsteam van Wikipedia. Hij reisde in maart 2018 naar Kafr Qara om een Wikipedia-workshop te geven die werd georganiseerd door Bekriah S. Mawasi, de coördinator voor Arabische opleidingen van Wikimedia Israël.

Het Dar AsSalam-centrum houdt zich bezig met de verstrekking van informatie over de islam en moslims aan bezoekers met een verschillende achtergrond en religie. Het belangrijkste doel is het drukken en weggeven van islamitische boeken in het Arabisch en Hebreeuws met uitleg over de betekenis van de koran. Het promoot tolerantie, gematigdheid, openheid, bescheidenheid en spiritualiteit. Een achterliggende gedacht is dat het begrip van andere religies de nieuwsgierigheid naar de islam bevordert. Een ander doel is het creëren van ruimte voor wederzijds begrip tussen de verschillende culturen in Israël, waardoor het een weg kan zijn om samen in vrede en met respect voor elkaar te kunnen leven.

De schrijfcursus omvatte drie bijeenkomsten die werden bezocht door twaalf deelnemers. Naast de technische werking van Wikipedia, werden ze bekend gemaakt met de normen en het beleid en uitgenodigd om deel te nemen aan discussies. Ook werd ze geleerd hoe op een encyclopedische manier over religie geschreven wordt. De laatste bijeenkomst vond in augustus plaats. Het is de bedoeling dat dit werk ook in de toekomst voortgezet wordt. Vijf groepsleden werden voorgesteld tijdens de viering van 15 jaar Wikipedia in het Hebreeuws op 10 augustus.

Bronnen[bewerken]

Logo Wikimedia Dit bericht is een vertaling van (een deel van) een artikel op Wikimedia. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC BY 3.0.
Oorspronkelijke bron van dit artikel:
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.