Oostenrijkse regering gevallen na aftreden vicekanselier

Uit Wikinieuws

19 mei 2019 

Sebastian Kurz voor het Europees Parlement (januari 2019).
Demonstratie op het Ballhausplatz op 18 mei.

Gisteren diende de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz met de woorden "Genug ist genug" het ontslag in van zijn regering. Namens de ÖVP regeerde hij sinds december 2017 in een coalitie met de FPÖ. Aanleiding voor het ontslag was het opstappen van vicekanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache, die in opspraak gekomen was vanwege een video waarin hij een Russische oligarch om hulp zou vragen bij verkiezingen.

Het gaat om een video uit 2017, verspreid door Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung waarin Strache op Ibiza contact heeft met een vrouw die zich voordoet als rijke Russin. Hij zou gevraagd hebben om hulp in ruil voor overheidscontracten. Die hulp zou bestaan uit het opkopen van de krant Kronen Zeitung (en) en die vervolgens inzetten om de FPÖ een positief imago te geven. De bron van het filmpje is onbekend; meerdere media meldden dat het een valstrik zou betreffen. Samen met Strache stapte gistermiddag ook Johann Gudenus (en) op, die − destijds als Weens locoburgemeester − als tolk aanwezig was bij het Ibiza-incident.

Kurz adviseerde president Alexander Van der Bellen om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te organiseren. De ÖVP wil namelijk niet samenwerken met de SPÖ als coalitiepartner; deze partij is met name tegen het immigratiebeleid van de rechts-nationalistische partij van Kurz. De uitgangspunten liggen te ver uit elkaar. De andere kleinere partijen zijn te klein, aldus Kurz. Niettemin is de kans aanwezig dat na de verkiezingen de ÖVP alsnog met de SPÖ zal moeten regeren.

Op het Ballhausplatz (en) vond een demonstratie plaats en waren er 'Kurz muss weg'-spreekkoren. Kritiek was er op Kurz' lange wachten om duidelijkheid te geven nadat Strache en Gudenus waren opgestapt. Volgens SRF-correspondent Peter Balzli kan dit mogelijk verklaard worden door het berekenende karakter van Kurz; hij is meer een schaakspeler dan een 'Instinktpolitiker'.

Bronnen[bewerken]