Oostenrijks parlement ratificeert Verdrag van Lissabon

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

10 april 2008 

Het Oostenrijkse parlement heeft gisteren in meerderheid gestemd voor ratificatie van het Verdrag van Lissabon (ook wel Hervormingsverdrag genoemd), het EU-verdrag dat op 13 december 2007 in Lissabon werd getekend, en dat tot doel heeft de bestuurbaarheid van de Europese Unie te verbeteren. Oostenrijk is hiermee het achtste land dat heeft ingestemd met het verdrag, na Hongarije, Sloveniē, Malta, Roemeniē, Frankrijk, Bulgarije en Polen.

De stemming werd vooraf gegaan door een heftig debat. Twee rechtse partijen, de FPŌ en de meer gematigde BZŌ, stemden tegen het verdrag. Volgens Heinz-Christian Strache, de fractieleider van de FPŌ, zal het verdrag leiden tot een Europese bondsstaat. Bondskanselier Alfred Gusenbauer stelde dat de beide rechtse partijen zich anti-Europees opstelden. De twee regeringspartijen, de conservatieve ŌVP en de sociaal-democratische SPÖ, stemden voor het verdrag, net als de Groenen, waardoor een ruime meerderheid voor was.

Het verdrag van Lissabon zal pas in werking treden als alle 27 EU-lidstaten het hebben geratificeerd. De streefdatum voor de inwerkingtreding is 1 januari 2009.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?
Wikisource-logo-en.png
Op Wikisource staan meer bronnen over dit onderwerp, zie de pagina: