Naar inhoud springen

Ook Caribische delen koninkrijk ingekleurd in geologische kaart

Uit Wikinieuws

6 oktober 2018 

De geologische kaart van Nederland is na 43 jaar vernieuwd. Voor het eerst, sinds de Geologische dienst van Nederland in 1918 werd opgericht door minister Lely, zijn ook de Caribische delen van het koninkrijk in het bodemonderzoek meegenomen.

Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba vormen de bovenwindse eilanden en zijn ontstaan als deel van een actieve vulkanische eilandboog waarvan de eerste delen al 36 miljoen jaar geleden ontstonden. De eilanden in het koninkrijk zijn veel jonger en zijn rond vierhonderd duizend jaar geleden ontstaan, doordat tektonische platen botsten en onder elkaar zijn geschoven (subductie). Aruba, Bonaire en Curaçao vormen de benedenwindse eilanden en maken deel uit van een vulkanische eilandboog die niet meer actief is. Deze eilanden zijn veel ouder en zijn eveneens door subductie gevormd.

Door middel van het geologische onderzoek wordt duidelijk waar zich economische mineralen en bouwgrondstoffen bevinden. Ook wordt daardoor duidelijk hoe er duurzame energie opgewekt kan worden, bijvoorbeeld door het gebruik van aardwarmte. Bovenwinds kunnen ook nog de risico's in kaart worden gebracht doordat er nu meer kennis is over afschuivingen van land, aardbevingen en vulkanische activiteit. Benedenwinds, zoals op Bonaire, is er meer duidelijkheid over afzettingen van kalksteen en zout. De zoutexport levert Bonaire rond de drie miljoen euro per jaar op (circa 62,5 miljoen gulden).

100 jaar geologie in kaart

Bronnen[bewerken]