Naar inhoud springen

Ontruiming Fort Pannerden nog niet geslaagd

Uit Wikinieuws

7 november 2006 

De Mobiele Eenheid en de genie van de Koninklijke Landmacht hebben een poging gewaagd om Fort Pannerden in Doornenburg te ontruimen. Voorbereidingen voor de ontruiming begonnen vanochtend om half zeven 's ochtends. Om zes uur 's avonds was nog niet één bewoner uit het pand verwijderd; de ordediensten staakten hun poging om negen uur 's avonds, toen 25 bewoners vrijwillig waren vertrokken, 13 uit het pand waren verwijderd en nog twee sympathisanten waren gearresteerd.

De bewoners hadden de brug van het fort opgehaald en uitgebreide barricades opgeworpen. Er werd één brandbom vanuit het fort gegooid.

Het pand in sinds juni 2000 gekraakt en is door de krakers sinds enkele jaren opgesteld voor publiek. De gemeente Lingewaard, die zegt het fort wegens brandgevaar niet voor bewoning geschikt te achten, wil het weer een museale bestemming geven. Omdat het pand geen woonbestemming heeft werd de ontruiming door de rechter bevolen. De krakers genieten evenwel een grote sympathie bij de Doornenburgse bevolking.

Bronnen

[bewerken]