Naar inhoud springen

Onrust in VS na besluit Trump tot uitzetten 200.000 Salvadoranen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 januari 2018 

Onrust in VS na besluit Trump tot uitzetten 200.000 Salvadoranen

Het besluit van gisteren van president Donald Trump en diens regering om bijna 200.000 vluchtelingen uit El Salvador die al vele jaren in de VS verblijven terug te sturen naar hun land van herkomst, zorgt voor veel onrust op diverse plekken in de VS.

Het besluit maakt deel uit van het stopzetten door de regering-Trump van het Temporary protected status-programma. Dankzij deze speciale regeling konden vluchtelingen tot nu toe onder bepaalde voorwaarden gedurende langere tijd in de VS verblijven, bijvoorbeeld omdat ze in hun eigen land waren getroffen door een natuurramp. Dit is het geval voor El Salvador, dat in 2001 werd getroffen door twee zware aardbevingen, waarbij honderdduizenden inwoners van het land dakloos werden. Velen van hen vluchtten naar de VS, waar zij vaak tot op heden verblijven. Maar daar komt nu dus een eind aan; vele Salvadoranen in New York, San Francisco en Houston kregen gisteren van de Amerikaanse regering te horen dat ze voor eind 2019 de VS moeten hebben verlaten. Een van de gevolgen is dat gezinnen uit elkaar dreigen te worden getrokken; de kinderen van de migranten zijn vaak in de VS geboren en hebben hier hun hele leven gewoond. De vorige president Barack Obama verlengde de speciale regeling in 2016 juist nog met 18 maanden, omdat volgens hem El Salvador nog niet voldoende hersteld was van de ramp en nog lang niet lang klaar was om alle migranten op te vangen.

Een paar weken geleden verloren 45.000 Haïtianen in de VS, die na de aardbeving van 2010 hun land waren ontvlucht, ook al hun beschermde status. Ook zij zullen de VS moeten verlaten.

Bronnen[bewerken]