Naar inhoud springen

Onenigheid over Wajong-voorstel

Uit Wikinieuws

19 mei 2008 

Piet Hein Donner

Het voorstel van de Nederlandse minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner om de regeling voor jonggehandicapten (de Wajong) aan te passen, stuit op verzet van coalitiegenoot PvdA. De partij vindt het een onacceptabel voorstel en in strijd met het regeerakkoord. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer noemde het voorstel "onbespreekbaar". Het CDA vindt het voorstel wel bespreekbaar. Volgens Kamerlid Eddy van Hijum mogen jongeren die zich nog in de samenleving staande kunnen houden "niet in een uitkering geparkeerd worden".

Volgens het plan van Donner worden jonggehandicapten die niet volledig zijn afgekeurd verplicht een baan te accepteren. Zij krijgen dan als uitkering een aanvulling tot 70 procent van het minimumloon en mogen daarnaast van de eigen verdiensten boven de 200 euro de helft zelf houden. Volgens Donner kunnen zij minimaal 20 procent van het minimumloon zelf verdienen. De uitkeringsinstantie UWV zou dan op zoek gaan naar banen voor deze groep mensen. Jonggehandicapten die volledig zijn afgekeurd houden levenslang een uitkering van 75 procent van het minimumloon. De voorstellen zouden ingaan in 2010 en niet gelden voor diegenen die nu al een Wajong-uitkering hebben.

De PvdA heeft vooral moeite met de verlaging van 75 naar 70 procent en wil daarnaast dat de gemeenten, en niet het UWV, de uitkering regelen, net als bij de bijstand. De ChristenUnie vindt een verlaging van de uitkering wel bespreekbaar, als er een baangarantie tegenoverstaat.

Op dit moment zijn er 166.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering. Dit aantal stijgt tot nu toe jaarlijks met 16.000.

bijgewerkt 20 mei 2008

Bronnen

[bewerken]