Onderzoek: "Thwaitesgletsjer kan binnen vijf jaar van zijn plaats raken"

Uit Wikinieuws

14 december 2021 

De Thwaitesgletsjer

De Thwaitesgletsjer, een gletsjer die een belangrijk deel uitmaakt van de West-Antarctische ijskap, zou al binnen vijf tot tien jaar onstabiel kunnen worden, met mogelijk grote gevolgen voor de zeespiegelstijging. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van enkele glaciologen, dat is gedaan onder leiding van Erin Pettit (en), wetenschapper aan de Oregon State University.

De oorzaak is het zwakker worden van een 45 km brede ijsplaat onderaan de gletsjer. Bij het gedeelte van de ijsplaat dat onder water ligt zijn scheuren ontdekt, die snel groter worden als gevolg van het opwarmen van het oceaanwater (wat weer een gevolg is van de klimaatverandering). Hierdoor kan de ijsplaat op den duur uit elkaar vallen, met als gevolg dat de hele gletsjer van zijn plaats kan raken, waardoor ook al het landijs dat nu op de gletsjer ligt in het water belandt. Dit zou kunnen leiden tot een extra zeespiegelstijging van enkele procenten.

De gletsjer draagt door smeltwater nu al enigszins bij aan de zeespiegelstijging, maar dat zou als gevolg van het hiervoor beschreven proces met wel een kwart kunnen toenemen.

Volgens Niels Souverijns, klimaatwetenschapper aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, was het al wel de verwachting dat de ijsplaat het een keer ging begeven, maar is het onverwacht dat het zo snel al kan gebeuren. Souverijns spreekt van slecht nieuws.

Bronnen[bewerken]