Omtzigt liet nepgetuige in volle zaal verklaring afleggen over MH17

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 november 2017 

Omtzigt liet nepgetuige in volle zaal verklaring afleggen over MH17

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft in mei van dit jaar een zogenaamde getuige uit Oekraïne een valse verklaring laten voorlezen omtrent de toedracht van het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014. De getuige is een man genaamd Alexandr. Hij is een afgewezen Oekraïense asielzoeker voor wie Omtzigt spreektijd had geregeld. Alexandr kwam met Omtzigt in contact via Jeroen van Rijsbergen, een Amsterdammer die als hobby de MH17-ramp volgt. Bij monde van een tolk verklaarde Alexandr in de foyer van de VU tegenover een zaal vol nabestaanden van de ramp dat hij andere vliegtuigen in de buurt van het neerstortende MH17-toestel zou hebben gezien. Deze verklaring leek de vooral vanuit Rusland verspreide theorie te ondersteunen dat het vliegtuig zou zijn neergehaald door Oekraïense straaljagers. De eerder door het Joint Investigation Team getrokken conclusie dat het toestel is neergehaald door een Russische Boek-raket werd hierdoor ondergraven.

De tekst van de verklaring blijkt nu echter geheel door Omtzigt zelf te zijn opgesteld. Voorafgaand aan de bijeenkomst had hij een persoonlijk gesprek met de Oekraïner, waarbij hij een sms-bericht dat volstond met op te lezen „kernpunten” opstelde. NRC Handelsblad heeft geluidsmateriaal en sms-berichten in handen waaruit dit alles blijkt. De "getuige" in kwestie was ten tijde van het neerstorten van MH17 zelf helemaal niet op de plaats van de ramp aanwezig, alleen zijn vrouw (die zelf geen commentaar wil geven) was daar. Alexandr werd eerder in mei al gehoord door het Joint Investigation Team, maar zijn verhaal werd niet relevant bevonden omdat op dat moment de conclusie dat de MH17 is geraakt door een Boek-raket toch al vastlag. Toch zorgde Omtzigt er in samenwerking met Van Rijsbergen voor dat Alexandr alsnog een toespraak kon houden.

Omtzigt heeft inmiddels zijn fout erkend en op Twitter excuses aangeboden: "In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen, heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik". Hij zegt tevens dat het hem eerder niet duidelijk was geworden dat de Oekraïner zelf geen ooggetuige van de ramp was geweest. Omtzigt ontkent dus dat hij middels het beïnvloeden van de man actief twijfel heeft proberen te zaaien omtrent de toedracht van de ramp: "Deze man voelde zich niet gehoord. Ik wil alleen dat alles rond MH17 goed wordt uitgezocht".

Omtzigt behoort tot degenen die de laatste jaren uiterst kritisch waren richting het kabinet waar het het onderzoek naar de toedracht van het verongelukken van vlucht MH17 betrof. Begin vorig jaar had hij hierover een flinke aanvaring met premier Rutte. CDA-leider Buma heeft inmiddels laten weten dat Omtzigt namens zijn partij de MH17-portefeuille gewoon mag behouden.

Bronnen[bewerken]

  • MH17-getuige, "Getuigeverklaring tijdens VU Amsterdam-lezing", video op YouTube, 11 mei 2017