Naar inhoud springen

Officiële uitslag Eerste Kamerverkiezingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

31 mei 2007 

Officiële uitslag Eerste Kamerverkiezingen

Vandaag heeft de Kiesraad de op 29 mei jongstleden gehouden verkiezing voor de Eerste Kamer openbaar gemaakt. De grote winnaar is de Socialistische Partij die zijn zeteltal verdriedubbeld ziet. Nieuwkomer met 1 zetel is de Partij voor de Dieren. Fors verlies is er voor de Partij van de Arbeid die een kwart van zijn zetels moet inleveren.

De politieke partijen waarop het Kabinet-Balkenende IV stoelt, behouden hun meerderheid, zij het krap. Het CDA krijgt 21 zetels (waren er 23), de PvdA 14 (waren er 19) en de ChristenUnie vier (waren er 2), tezamen 39 (waren er 44).

De VVD komt uit op 14 zetels (waren er 15), de SP op 12 zetels (waren er 4), GroenLinks op 4 zetels (waren er 5), D66 op 2 zetels (waren er 3), de SGP op 2 zetels (waren er 2), de Onafhankelijke Senaatsfractie op 1 zetel (was er 1) en de Partij voor de Dieren op 1 zetel (was er 0).

Vijf kandidaten voor de Eerste Kamer zijn met voorkeurstemmen verkozen, te weten Hans Klein Breteler van het CDA, Hans Engels van D66, Jan Laurier van GroenLinks, Joyce Sylvester van de PvdA en Düzgün Yildirim van de SP.

Incident

[bewerken]

Bij de verkiezingen op 29 mei had zich een incident voorgedaan doordat Cheryl Braam, Statenlid van GroenLinks in de Provinciale Staten van Noord-Holland per ongeluk diverse stemhokjes aankruiste, naar zij zelf zegt vanwege "omstandigheden van persoonlijke aard". Het resultaat hiervan is dat de Partij voor de Dieren een extra zetel misloopt die nu naar de SP gaat. De zaak zal in een buitengewone vergadering van de provinciale fractie van GroenLinks worden besproken maar fractievoorzitter Binnema heeft al laten weten positief tegenover het opbiechten van Braam te staan.

Bronnen

[bewerken]