Offensief Basra gaat door ondanks oproep al-Sadr

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

30 maart 2008 

Een Iraakse regeringswoordvoerder maakte vandaag bekend dat het offensief van het Iraakse leger in Basra doorgaat. De woordvoerder zei dat de operatie "niet gericht is tegen de sadristen, maar tegen criminelen".

Eerder vandaag riep de sjiitische geestelijke en militieleider Muqtada al-Sadr zijn aanhangers op zich niet meer gewapend op straat te begeven in Basra en andere Iraakse steden. Sinds afgelopen dinsdag voert het Iraakse leger strijd tegen sjiitische milities, eerst in Basra en later ook in andere steden. Daarbij zijn tot nog toe tenminste 240 doden gevallen.

Een woordvoerder van al-Sadr zei dat het besluit tot de oproep was genomen om het bloedvergieten te beëindigen en de eenheid van Irak te bewaren. In ruil hiervoor zou het Iraakse leger moeten stoppen met de aanvallen en zouden militieleden die zonder aanklacht vastzitten moeten worden vrijgelaten. In eerste instantie reageerde de Iraakse regering positief op de oproep en stelde dat dit bijdroeg aan herstel van vrede en veiligheid.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?