Odinga trekt zich terug als presidentskandidaat in Kenia

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 oktober 2017 

Odinga trekt zich terug als presidentskandidaat in Kenia

Raila Odinga, de oppositiekandidaat voor de op 26 oktober geplande presidentsverkiezingen in Kenia, heeft zich volkomen onverwachts teruggetrokken als kandidaat. Hij geeft als verklaring dat de kiescommissie heeft verzuimd de noodzakelijke hervormingen door te voeren om te voorkomen dat de stembusgang opnieuw een chaos wordt, zoals op 8 augustus: "Er zijn geen intenties bij de kiescommissie om veranderingen in methodiek of personeel aan te brengen waardoor dezelfde onwettelijkheden en onrechtmatigheden zich niet herhalen", aldus Odinga. Hij voegde hieraan toe dat het bij de aanstaande verkiezingen naar zijn idee zelfs nog erger wordt dan de vorige keer.

De zittende president Uhuru Kenyatta won in augustus met een meerderheid van 54%, maar deze uitslag werd door de Keniaanse Hoge Raad ongeldig verklaard.

Kenyatta zei vandaag dat de nieuwe verkiezingen ondanks het afhaken van Odinga gewoon doorgaan. Hij heeft geprobeerd de kieswet zodanig aan te passen dat hijzelf dan automatisch als winnaar uit de bus komt.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?