Obama en McCain winnen in drie staten rondom hoofdstad Washington

Uit Wikinieuws
Barack Obama

12 februari 2008 

In de strijd om de kandidatuur namens de Democratische Partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft Barack Obama op 12 februari de voorverkiezingen in drie staten rondom de hoofdstad Washington D.C. gewonnen.

Hij versloeg rivale Hillary Clinton in de staten Maryland en Virginia en in het hoofdstedelijk gebied District of Columbia, allemaal staten met een aanzienlijke zwarte bevolking. Daarmee boekt hij nu reeds acht overwinningen op rij en staat hij voor het eerst sinds lang weer op kop wat het aantal kiesmannen betreft. Bovendien lijkt Obama nu ook aan te slaan bij vrouwen en oudere kiezers, die tot nog toe vooral voor Clinton stemden.

John McCain

Bij de Republikeinen wist senator John McCain de overwinning te behalen in de drie kiesgebieden, en bracht daarmee opponent Mike Huckabee een gevoelige slag toe. McCain is nu vrijwel zeker van de nominatie; Huckabee kondigde echter aan zeker tot september, wanneer het Republikeinse partijcongres de definitieve stemming zal houden, door te gaan. Intussen vecht diezelfde Huckabee de overwinning van McCain in de staat Washington aan, omdat McCain daar tot winnaar werd uitgeroepen voor alle stemmen geteld waren.

Tussenstand[bewerken]

Bij elke primary of caucus krijgen de kandidaten naargelang hun resultaat een aantal afgevaardigden toegewezen (tussen haakjes vermeld). Verscheidene kandidaten hebben reeds afgehaakt; deze staan alleen vermeld als ze nog afgevaardigden achter zich hebben. De totalen bevatten zowel pledged (gewone) delegates als de zogenoemde superdelegates (Dem.) of unpledged delegates (Rep.) die niet aan voorverkiezingen gebonden zijn.

Democraten (totaal 4049 afgevaardigden, waarvan 796 superdelegates)

Uit de race: John Edwards (26)

Republikeinen (totaal 2380 afgevaardigden, waarvan 463 unpledged)

Uit de race: Mitt Romney (286)

Bronnen[bewerken]