Obama en Huckabee winnen weekendslag

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 februari 2008 

Obama en Huckabee winnen weekendslag

Voor de verkiezingen van de kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap werden in het weekeinde van 9 en 10 februari 2008 opnieuw in enkele staten voorverkiezingen gehouden. Grote winnaars waren de Democraat Barack Obama en de Republikein Mike Huckabee.

Bij de Democraten won Obama vijf verkiezingen: de voorverkiezing in Louisiana en de caucuses in Washington, Nebraska, Maine en op de Maagdeneilanden. Zo haalt hij een aanzienlijk deel van zijn achterstand op Clinton in. Clinton heeft namelijk meer superdelegates achter haar naam staan: dit zijn invloedrijke politici wier stem niet aan voorverkiezingen gebonden is. Bij de gewone (pledged) delegates heeft Obama nu enkele tientallen voorsprong. Bovendien is hij nu de sterke man; met de volgende dagen weer enkele voorverkiezingen op het programma zeker een pluspunt.

Clinton intussen begint zich stilaan zorgen te maken. Ze verving onlangs haar campagneleider en zag zich genoodzaakt vijf miljoen dollar van haar eigen vermogen in de campagne te investeren. Ze verklaart echter dat de nederlagen ingecalculeerd waren en dat ze mikt op de voorverkiezingen in de staten met veel inwoners de volgende maanden. Ook de eerstvolgende dagen verwacht ze nog enkele nederlagen.

Bij de Republikeinen werd duidelijk dat niet iedereen zich kan vinden in John McCain. De conservatievere Mike Huckabee werd daar de grote overwinnaar en klopte McCain bij de caucus in Kansas en de voorverkiezing in Louisiana. Bij de caucus in de staat Washington staan de twee voorlopig ongeveer gelijk en zijn nog niet alle stemmen geteld. John McCain ziet zo een kruimel van zijn riante voorsprong afgebrokkeld, maar blijft de waarschijnlijke overwinnaar. Huckabee kondigde wel aan zeker in de race te blijven.

Tussenstand[bewerken]

Bij elke primary of caucus krijgen de kandidaten naargelang hun resultaat een aantal afgevaardigden toegewezen (tussen haakjes vermeld). Verscheidene kandidaten hebben reeds afgehaakt; deze staan alleen vermeld als ze nog afgevaardigden achter zich hebben. De totalen bevatten zowel pledged (gewone) delegates als de zogenoemde superdelegates (Dem.) of unpledged delegates (Rep.) die niet aan voorverkiezingen gebonden zijn.

Democraten

Uit de race: John Edwards (26)

Republikeinen

Uit de race: Mitt Romney (286)

Bronnen[bewerken]