OM stopt voorlopig het onderzoek naar Marco Kroon

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kroon wordt door koningin Beatrix tot ridder geslagen (2009)

12 juli 2018 

Het Openbaar Ministerie stopt voorlopig met het onderzoek naar de Nederlandse oud-majoor Marco Kroon. Of het onderzoek hiermee definitief afgesloten is, staat echter beslist niet vast. Volgens het OM is er echter op dit moment geen enkel aanknopingspunt om voortzetting van het onderzoek te rechtvaardigen. Het OM wil nu wachten op eventuele nieuwe informatie.

Kroon, die in 2009 werd onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, raakte afgelopen januari in opspraak toen het OM een strafrechtelijk onderzoek naar hem begon wegens een mogelijk geweldsmisdrijf tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan, die duurde van 2006 tot 2010. Kroon had beweerd dat hij in 2007, terwijl hij in Afghanistan werd gegijzeld, een van zijn gijzelnemers doodschoot nadat die hem had mishandeld en vernederd. Hij verklaarde daarbij puur uit lijfsbehoud te hebben gehandeld ("het was hij of ik"). Maar het OM heeft tot nu toe geen enkel concreet bewijs gevonden dat het verhaal van Kroon ondersteunt. Anderzijds is er ook geen enkel tegenbewijs opgedoken dat het weerlegt. Zodoende blijft er vooralsnog heel veel onduidelijk.

Ook Kroons eigen collega's die destijds met hem op missie waren twijfelen serieus aan de betrouwbaarheid van zijn verhaal. Van diverse kanten gaan geruchten dat Kroon ofwel een fantast is, of lijdt aan een posttraumatische stressstoornis of iets aanverwants.Minister van Defensie Ank Bijleveld wil binnenkort een persoonlijk gesprek met Kroon voeren.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?