Naar inhoud springen

OM eist levenslang tegen verdachten moord Peter R. de Vries

Uit Wikinieuws

7 juni 2022 

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag levenslang geëist tegen de twee hoofdverdachten van de moordaanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vies vorig jaar juli. Het gaat om de 22-jarige Delano G., die wordt gezien als de schutter, en de 36-jarige Pool Kamil E. die wordt verdacht van medeplichtigheid; hij zou de auto hebben bestuurd van waaruit de aanslag werd gepleegd.

Het bewijsmateriaal tegen G. bestaat onder meer uit berichtjes die hij kort na de aanslag vanuit een rijdende auto verstuurde, met daarin onder meer de teksten "Hij [De Vries] is dood" en " "Alles spoot. Die bloed. Iedereen gillen". Verder is op beelden die op 6 juli vorig jaar werden gemaakt met beveiligingscamera's te zien hoe een man in een camouflagejas opduikt achter De Vries en meerdere keren op de misdaadverslaggever schiet. Volgens het OM is G. de man die op de beelden te zien is.

In de rechtbank kwamen ook de zoon en dochter van Peter R. de Vries – Royce en Kelly de Vries – aan het woord. Dochter Kelly richtte zich daarbij rechtstreeks tot de verdachten.

De officier van justitie zou lang hebben getwijfeld tussen levenslang of 30 jaar gevangenisstraf, en koos dus uiteindelijk voor het eerste. "Met geen mogelijkheid kan in deze zaak met het opleggen van een tijdelijke gevangenisstraf worden volstaan", was de afweging van het OM.

Het is volgens hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff in het Nederlandse strafrecht nog niet eerder voorgekomen dat voor één enkele moord levenslang werd geëist. De laatste jaren lijken dergelijke zware straffen in Nederland vaker te worden opgelegd.

Bronnen[bewerken]